Deprecated: Required parameter $email_configuration_settings follows optional parameter $headers in /var/www/vhosts/honderdhoeven.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-mail-bank/includes/class-mail-bank-auth-host.php on line 175
Jaarboek 38, 2022. 50 Jaar Fietsvierdaagse Hoeven. – Honderdhoeven Skip to main content

Aan het slot van het Woord vooraf in Jaarboek 36 over het Oranjecomité Hoeven spraken wij de hoop uit dat er meer bijdragen zouden komen over een sociaal-cultureel onderwerp. Na het gereedkomen van dat jaarboek verdiepte redactielid Adrie van der Logt zich in de geschiedenis van de Hoevense fietsvierdaagse. Het resultaat van zijn onderzoek ligt nu voor u. Met dit jaarboek is aan de wens van de redactie een mooi vervolg gegeven.
In juli 1972 ging de eerste fietsvierdaagse in Hoeven met driehonderd deelnemers van start. Als alles volgens plan verlopen zou zijn, was het vorig jaar de vijftigste fietsvierdaagse verreden. De organisatie van de fietsvierdaagse, sinds 1978 in de vorm van een stichting, bestond in 2021 vijftig jaar, een respectabele leeftijd die de terugblik in dit jaarboek rechtvaardigt.
Na de geschiedenis van de fiets in zijn algemeenheid en de aanwezigheid ervan in Hoeven in de eerste helft van de vorige eeuw beschreven te hebben, komt Adrie van der Logt terecht in de jaren vijftig toen Hoeven zich steeds meer als recreatiegemeente ging ontwikkelen. Eén van de activiteiten om die positie verdere bekendheid te geven was het initiatief in 1972 van de toenmalige burgemeester Frans Twaalfhoven, zelf een fervent fietser en al bekend met het fenomeen van de fietsvierdaagse, geholpen door twee gemeenteambtenaren om een Hoevense fietsvierdaagse in het leven te roepen.
Aan de hand van de opeenvolgende voorzitters beschrijft Adrie het wel en wee van de Hoevense fietsvierdaagse. Mooi weer, slecht weer, meer en minder fietsers, vrijwilligers die de fietsvierdaagse soms decennia lang trouw zijn, de verschillende locaties van het vierdaagsecentrum, persoonlijke verhalen, van alles passeert de revue. Bijzonder is het katern van door fietsvierdaagsevrijwilliger Jan Dielemans sinds 2000 gemaakte foto’s die een mooi sfeerbeeld geven van de fietsvierdaagse tijdens de dagen vanaf Hemelvaartsdag.
Een stukje recente Hoevense geschiedenis is in dit jaarboek ontsloten. Hopelijk heeft u als lezer enkele uren lees- en kijkgenot en komen herinneringen naar boven aan de fietsvierdaagse die u misschien wel zelf één of meer keren heeft gereden.

Leave a Reply