Deprecated: Required parameter $email_configuration_settings follows optional parameter $headers in /var/www/vhosts/honderdhoeven.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-mail-bank/includes/class-mail-bank-auth-host.php on line 175
Jaarboek 33, 2017.  Aan God toegewijde vrouwen uit Hoeven – Honderdhoeven Skip to main content

Jaarboek 33 is inhoudelijk het vervolg op Jaarboek 32 (2016). De bijdrage Servitutem et misericordiam behandelde het wel en wee van de mannelijke geestelijken die in Hoeven, Bosschenhoofd en de Sint Maartenspolder geboren zijn. Het was oorspronkelijk de bedoeling ook de vrouwelijke geestelijkheid, laten we zeggen de nonnekens, te beschrijven. Maar dan werd het boek veel te uitgebreid.

Onder de titel Aan God toegewijde vrouwen uit Hoeven wordt de geschiedenis van zo’n 125 zusters en verwante vrouwen beschreven. Ook bij hen ging het om het in die genoemde locaties geboren zijn of er zijn opgegroeid. Het geheel begint met een chronologische behandeling van de negentien kloosterordes waartoe de Hoevense nonnen zijn toegetreden. Ook in de beschrijving van de individuele zusters is uitgegaan van de chronologie van hun geboortedatum. De bijdrage is geschreven door Ton Wouters. Hij werd daarbij intensief geassisteerd door Lia Uitdehaag-de Rooij en de andere redactieleden.

Al spoedig na de presentatie van Jaarboek 32 bereikte ons de vraag van een lid van de heemkundekring, waarom pater Kees van den Muijsenberg niet was opgenomen in het boek. We konden al snel constateren dat deze man onder de radar gebleven was. Ter leniging van dit erratum werd besloten de ontbrekende informatie te publiceren na het Nawoord van dit Jaarboek 33. Voor de goede orde zij vermeld dat die gegevens horen bij Jaarboek 32. Enkele conclusies, die in Jaarboek 32 waren opgenomen, worden bijgesteld. Ook enkele corrigenda zijn meegenomen.

Leave a Reply