Deprecated: Required parameter $email_configuration_settings follows optional parameter $headers in /var/www/vhosts/honderdhoeven.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-mail-bank/includes/class-mail-bank-auth-host.php on line 175
Jaarboek 34, 2018. Wonen in de Rijken Eik – Honderdhoeven Skip to main content

Hierin wordt de bewoningsgeschiedenis beschreven van wat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw bekend stond als de Rijken Eik. Deze wijk omvatte toen de Hofstraat het voorste deel van de Bovendonksestraat en een deel van de St. Janstraat: de even nummers 30 tot en met 60 en oneven nummers 43 tot en met 93. Alhoewel de meeste panden pas na 1900 zijn gebouwd start de oudst bekende bewoning al vanaf 1282 toen de Cisterciënzers hier hun uithof Bovendonk hebben gevestigd. Daarna verschenen twee pachtboerderijen in de 16de eeuw naast het hof, daar waar nu de Mgr Nelislaan ligt. In de zeventiende eeuw zien we ook al bewoning aan de Hofstraat. De bewoning in dit deel van de St. Janstraat komt pas na 1900 op gang en is dus relatief jong.

Het boek wordt dit jaar in kleurendruk uitgegeven en omvat naast de bewoninggeschiedenis ook informatie over de wijk uit interviews met verschillende (oud)bewoners.

Nagekomen reactie van Michel Buijs:

Op pagina 20 regel 13 staat: Toen diens zoon Michiel…. Dat moet zijn Toen diens neef  Michiel…Hij was de zoon van Jacobus Buijs en Anna Maria Gouverneur.

Leave a Reply