Skip to main content

Sinds 2011 zijn al meerdere bijdragen van de hand van Ton Wouters in ons Jaarboek verschenen. Zijn altijd nauwgezet onderzoek, regelmatig samen met Lia Uitdehaag-de Rooij, leidde er toe dat  Jaarboek 2017 volledig Aan God toegewijde vrouwen uit Hoeven was. Ook dit Jaarboek bestaat weer geheel uit het resultaat van de samenwerking van beide leden van onze heemkundekring.
Na eerder de plaatselijke Boerinnenbond en de opvolger daarvan, de Hoevense afdeling van de Katholieke Vrouwen Organisatie, beschreven te hebben richtte Ton enkele jaren geleden zijn aandacht op wat in de volksmond de ‘vrouwenbond’ genoemd werd. In 1948 werd onder de paraplu van de Katholieke Arbeidersbeweging een eigen bond opgericht voor de arbeidersvrouwen, waarvan zowel de vrouwen van arbeiders als ongehuwde arbeidende vrouwen lid konden worden. Nog datzelfde jaar kreeg de Hoevense parochie van Sint Jan de Doper een eigen afdeling van de Katholieke Arbeidersvrouwenbeweging (KAV).
Na een inleiding over de emancipatie van de meisjes en vrouwen in Hoeven vanaf ongeveer het midden van de negentiende eeuw wordt aan de hand van de verschillende voorzitters beschreven hoe de plaatselijke afdeling en haar leden zich ontwikkelden. Na korte tijd als afdeling van het Vrouwenvereniging van het Nederlands Katholiek Vakverbond (VNKV) gefungeerd te hebben stapte de Hoevense afdeling met veel andere Brabantse afdelingen in 1983 uit dat verband om samen als zelfstandige Katholieke Vrouwenbeweging Brabant (KVB) verder te gaan. De gang van zaken binnen deze organisatie was er debet aan dat in de loop van het eerste decennium van deze eeuw veel afdelingen weer uit dat verband stapten en als plaatselijke verenigingen zelfstandig verder gingen. Zo ook in het kerkdorp Hoeven, waar in 2006 de Hoevense VrouwenVereniging (HVV) werd opgericht. Ook deze vereniging had niet het eeuwig leven en in 2018 kwam er een einde aan de Hoevense vrouwenbond.
In het midden van de vorige eeuw binnen de katholieke kerk was het gebruikelijk dat de organisatie van kerkelijke instellingen op parochieel niveau geregeld was en kende de Bosschenhoofdse parochie van het Heilig Hart van Jezus dus een eigen KAV-afdeling. De uiteindelijk daar uit voortgekomen Bosschenhoofdse VrouwenVereniging bestaat nog steeds.
Door het ontbreken van het archief van met name de Hoevense afdeling van de KAV en VNKV moest aan de hand van zogenaamde secundaire (andere) bronnen, gesprekken met (familie van) oud-(bestuurs)leden de geschiedenis gereconstrueerd worden. Gelukkig is het archief vanaf circa 1980 wel bewaard gebleven, zodat vanaf dat moment een goed inzicht gekregen werd in het reilen en zeilen van de vrouwenbond. Met hun bekende volhardendheid zijn Lia en Ton er in geslaagd een evenwichtig overzicht te geven van 70 Jaar vrouwenbond in Hoeven (1948-2018). Van Katholieke Arbeidersvrouwen naar Hoevense VrouwenVereniging en veel Hoevense arbeidersvrouwen voor het voetlicht te brengen.
Tenzij anders vermeld zijn de in deze bijdrage opgenomen afbeeldingen afkomstig uit het archief van de HVV en zijn voorgangers. Wij als redactie wensen u weer veel lees- en kijkgenot.
Helaas moeten wij dit Jaarboek beginnen met het In Memoriam Adrie van der Logt (1951-2023). Niet lang nadat zijn 50 jaar Fietsvierdaagse Hoeven gepresenteerd was en hij volle goede moed al weer aan een nieuw project begonnen was kreeg Adrie van der Logt te horen dat hij aan een ongeneeslijke ziekte leed. Vanaf de oprichting van De Honderd Hoeven was Adrie bij de vereniging betrokken. Sinds 2019 maakte hij deel uit van de redactie van het Jaarboek. Verenigingsman en Hoevenaar pur sang besteedde Adrie de tijd die hem nog gegund was aan de zaken die hij nog kon en wilde afronden. Samen met veel bekenden en familie van Adrie nam de redactie op 2 februari 2023 afscheid van hem.

Nagekomen correcties:

In het onderschrift bij de foto op pagina 230 is ten onrechte als artiest Den Teun vermeld. Dit moet zijn John Koks van Disco Swingtime uit Sint Willebrord.

Leave a Reply