Deprecated: Required parameter $email_configuration_settings follows optional parameter $headers in /var/www/vhosts/honderdhoeven.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-mail-bank/includes/class-mail-bank-auth-host.php on line 175
25 jarig regeringsjubileum Wilhelmina – Honderdhoeven Skip to main content
Geen categorie

25 jarig regeringsjubileum Wilhelmina

By 25 september 2023No Comments

De Grondwet, 31 augustus 1923

Hoeven kan niet achterwege blijven waar het geldt de viering van het Zilveren

Regeeringsjubileum van H. M. de Koningin. Daarom werd door den edelachtb. heer B. M. v. Meer, burgemeester van Hoeven, Woensdagavond om 7 uur een vergadering belegd in de oude school waarop uitgenoodigd werden allen die belang stelden en mede wilden werken in de plechtige viering van het 25-jarig jubilé van onze geërbiedigde en beminde Koningin. De Burgemeester opende de vergadering en besprak het doel waarom hij deze vergadering belegd had. Hij stelde voor of de aanwezigen zich konden vereenigen at door hem werden gekozen tot Voorzitter de heer P. A. de Jong, tot ondervoorzitter de heer M. M. Buijs en tot secretaris de heer G. van Agtmaal. Hiermede gingen alle aanwezigen accoord. Tevens stelde de Burgemeester voor om nog 5 bestuursleden er bij te nemen en deze te laten kiezen door de aanwezigen. Hierop werd door den edelachtb. heer Pastoor de vergadering verlaten. Verder werden tot bestuursleden gekozen de heeren C. M. van den Berg, J. Bol, G. Couwenbergh, J. Hellemons en H. Manniën.

Deze week zullen verschillende heeren die daarvoor aangewezen zijn, collecteeren aan de huizen der ingezetenen. Als datum waarop de Koningefeesten zullen gehouden worden zijn vastgesteld Zaterdag 15 en Zondag 16 September a.s.

Het comité dat geen moeite zal sparen om het feest te doen slagen, verdient werkelijk ons aller medewerking. Ieder kan er het zijne bijdragen om het werk van het comité te verlichten. Laten allen samenwerken om het feest zoo te vieren, dat naderhand nog dikwijls aan 15 en 16 September 1923 wordt teruggedacht.

 

De Grondwet, 12 september 1923

HOEVEN. Kinderfeesten. De collecte gehouden voor het vieren van kinderfeesten ter gelegenheid van het zilveren jubileum van H. M. Koningin Wilhelmina, bracht ruim f 400.- op.

 

De Grondwet, 14 september 1923

– Koninginnefeesten. De collecte van de feestelijkheden voor de kinderen heeft slechts  f 125.- opgebracht, en niet zooals gemeld werd van ruim f 400.-. Het overige geld behoorde tot de versieringen. De gemeente heeft intusschen aan de feestcommissie alhier een subsidie toegekend van f 150.-.

De commissie bestaande uit de heeren J. V. Castenmiller, A. Wouters en J. J. A. Moonen, zullen den Stoet-, Eereboog- en Etalage wedstrijd beoordeelen.

De prijzen zullen Maandagavond aan belanghebbenden  worden uitgereikt.

 

 

Oudenbossche Courant, 16 september 1923 HOEVEN, 15 Sept.

Koninginnefeesten

Voor de jubileumfeesten op 15, 16 en7 September is het volgende programma thans vastgesteld:

 

Zaterdag 15 September: 

  1. Opening om 2 uur met klokgelui en kanonschoten
  2. Afmarsch der schoolkinderen naar de feest- en speelterreinen Meisjesspelen:

touwtjespringen, kaatsbal, blokjes rapen, prijsknippen.

  1. Jongensspelen:

hoepelwedstrijd, zakloopen, blokjesrapen, eierloopen.

  1. Uitreiking van prijzen en versnaperingen.

 

Zondag 16 September: 

  1. Om 12 uur opstelling van den stoet.

Half een vertrek uit de Bovenstraat, langs Markt en Raadhuis naar Heul.

  1. Terug van Heul naar Raadhuis. Rede van den Edelachtb heer Burgemeester.

Kinderzang: Wilhelmina-hymne. Wilhelmus.

  1. Van Raadhuis langs Markt en Rijken Eik naar Kruisstraat.
  2. Pauze en kinderzang.
  3. Van Kruisstraat terug naar Markt,waar de stoet ontboden wordt.
  4. Circa 5 uur Volksvermaken: Mastklimmen, Potslaan, Zakloopen.
  5. Na 8 uur groot Vuurwerk.

 

Maandag 17 September: 

  1. Om 3 uur Harddraverij, Poprijden, Ringsteken en Flesschenrijden.
  2. Uitslag van den Stoet-, Eereboog- en Etalagewedstrijd.
  3. Fietsoptocht met lampions.

 

Iedere buurtcommissie is al druk bezig om de straten huizen en winkels te versieren. Naar mijn uit goede bron vernomen beeld, hebben de buurtcommissies verschillende versieringen van Breda overgenomen. Het a.s. Koninginnefeest belooft hier heel wat te worden.

 

De Grondwet, 18 september 1923

HOEVEN. Jubileumfeesten. Zoo ergens dan vooral hier mag het Jubileumfeest schitterend geslaagd heeten. Vooreerst daarom ’n woord van hulde en dank aan ’t kranige feestcomité en aan alle inwoners van Hoeven, die op zoo waardige wijze hun liefde en aanhankelijkheid aan het Oranjehuis hebben getoond.

 

Zaterdag 2 uur: Heel het dorp in feesttooi. Van huis tot huis slingerden de groene guirlandes, waartusschen blij schitterende oranje kleuren. Vroolijk wapperden de vlaggen. Kortom de huis- en straat versiering overtroffen aller verwachting. Schitterend versierde eerebogen waren geplaatst aan de ingangen en op verschillende andere punten in ’t dorp, maar ’t mooist was de versiering van den oranje boom op ’t marktplein, die met H.M. mede zijn zilveren jubilé vierde en waar omheen thans ’n blijvend bloemperk is aangelegd. Onder den oranjeboom prijkte het beeld van H. M. te midden van groen en oranje doch in den avond zou ’t omgeven van electrische lichtjes, beter tot z’n recht komen.

Plots, klonken zware kanonschoten en vroolijk luidden de klokken. ’t Feest was geopend.  De schoolkinderen waren samen gekomen op ’t marktplein alwaar ook de Harmonie trachtte de vroolijke stemming te verhoogen. Ook was hier ’t Feestcomité present. De Voorzitter de heer P. de Jong, heette de kleinen en tevens alle inwoners van Hoeven hartelijk welkom op dezen dag, nu Hoeven ging herdenken ’t zilveren Regeeringsjubilé van onze zeer beminde Koningin.

Wij vieren, aldus spreker, een nationaal feest, dat wil zeggen, een feest, bereid voor de draagster van alle gezag.

Laat ons blijde jubelen en juichen en Gode dank brengen, die ons die beminde landsvrouwe heeft geschonken. De ijver en werklust in de dagen van voorbereiding aan den dag gelegd, waren spreker een bewijs, dat Hoeven kan feesten. Hij bracht in goed gekozen woorden hulde en dank aan alle Hoevenaren. Sprak den wensch uit dat alles ordelijk zou verloopen, en met een “Lang leve onze Koningin”, verklaarde hij als voorzitter van t Feestcomité, de feestelijkheden voor geopend.

Aanstonds daarop klonken de nationale liederen der schoolkinderen onder leiding van den heer van Agtmaal, waarna onder de lustige tonen der muziek, de kleintjes naar ’t feestterrein der Zustersschool marcheerden.

Onderwijl luidden nog vrolijk de klokken, om de weinigen die misschien nog waren achtergebleven, op te roepen tot het feest.

Het Feestcomité opende de volksspelen voor de kleintjes en trok daarna naar de andere feestterreinen. Was ’s middags de straatversiering schitterend, in den avond echter kwam ze pas tot haar recht. Heel ’t dorp was een zee van vroolijke lichtjes en vooral het beeld van H. M. op ’t Marktplein en de illuminatie voor het stadhuis trokken de aandacht.

Zondag bracht weer nieuwe verrassingen en nog grooter uiting van liefde voor onze Koningin.

Circa 12 uur stelde de groote stoet zich in beweging naar ’t raadhuis. ’t Was te veel om ineens te overzien. Onder de versierde wagens trokken vooral de aandacht, een wagen van de buurtschap Heul- en Palingstraat, voorstellende H. M. de Koningin temidden van levende bloemen. Zoo ook die van de “Telegraaf”, maar ’t mooist van symboliek en uitbeelding was wel de wagen van de Burgerwacht, voorstellende H. M. als

moeder wakend over Haar volk, veilig onder de hoede der Burgerwacht. Opmerking verdient nog de wagen van den R. K. Jonge Boerenbond, voorstellende ’t landbouwbedrijf in den ouden en tegenwoordigen tijd, waarvoor de machinerieën welwillend waren afgestaan door de firma van Beek te Made.

Bij aankomst aan ’t raadhuis bracht de heer de Jong namens alle inwoners van Hoeven, hulde aan den Burgemeester als vertegenwoordiger van ’t vorstelijk gezag in onze gemeente. In hartelijke woorden memoreerde spr. hoe Z.E.achtb. hoewel reeds vergrijsd in den dienst der Oranje Nassau’s, thans alles had gedaan om ’t feest zoo prachtig mogelijk te doen slagen. Z.Ed.achtb. dankte de heer de Jong voor de hulde aan H. M. gebracht.  Hij schetste in bezielende woorden hoe H.M. door haar werken gedurende 25 jaar die hulde had verdiend, en dankte de inwoners van Hoeven voor de liefde aan de regeering en vooral H. M. betoond. Namens de buurtcommissie van het Marktplein werd den voorzitter van het Feestcomité een lauwerkrans aangeboden door de heeren Coopmans en van Loon, welke na den optocht aan ’t beeld van H. M. werd gehecht.

Voor ’t raadhuis werd nog de Wilhelmina Hymne door de schoolkinderen gezongen, waarna

de stoet ’t gansche dorp doortrok. Circa 5 uur begonnen de volksspelen die veel belangstelling trokken, maar eerst in den avond kwam de clou van den dag:

HET VUURWERK.

Duizenden menschen stonden geschaard langs den weg om ’t schitterend vuurwerk te zien op het terrein voor het Groot Seminarie. Hiermede eindigde de 2de dag van ’t zoo schitterend geslaagde Jubileumfeest.

 

Maandag: Het heele dorp was nog in feeststemming. Om 3 uur trok de Harddraverij veel belangstelling, en ’s avonds bracht de optocht met versierde fietsen en lampions een gezellige drukte in het dorp. Met dankbaarheid kunnen we terugzien op het Jubileumfeest. Dank zij de activiteit van ’t Feestcomité, vooral voorzitter en secretaris-penningmeester, is ’t een feest geworden, dat voor alle Hoevenaren nog lang ’n blijde herinnering zal blijven.

 

De Grondwet, 20 september 1923

HOEVEN. Uitreiking der geldprijzen.

Vrijdagavond a.s. tusschen 7 en 8 uur uitreiking der geldprijzen van den Stoet- Eereboog- en Etalagewedstrijd in de Oude School. Prijzen, die dan niet afgehaald zijn, vervallen.

 

De Grondwet, 21 september 1923 HOEVEN.

Uitslag van den Stoet-, Eereboog-en Etalagewedstrijd.

Stoet: 1e prijs Buurtschap Heul Palingstraat,2e  prijs Telegraaf, 3e prijs Burgerwacht, 4e prijs

  1. K. Geitenfokvereeniging, 5e prijs R.K. Tuinbouwvereeniging, 6e prijs R. K. Jonge

Boerenbond, 7e prijs Kaartclub, 8e prijs De Posthoorn, 9e prijs R.K. Boerenstand,

10e prijs Wielerclub, 11e prijs De Spaarkas, 12e prijs Dames per versierd rijwiel, 13e prijs

Germanitas, 14e prijs Buurtschap Bovenstraat, 15e prijs Buurtschap Spie, 16e prijs Buurtschap Moleneind, 17e prijs Hollandsche Vlag, 18e prijs Lustige Vliegers,  19e prijs Reisclub.

 

Eereboog: 1e prijs De Kruisstraat, 2e prijs Rijken Eik, 3e prijs Bovenstraat, 4e prijs Heul,  5e prijs Dorp en Hooghuis, 6e prijs Spie, 7e prijs Moleneind.

 

Etalagewedstrijd: 1e prijs M. B. Buijs, 2e prijs P. van de Riet, 3e prijs Jac. Vermunt,

4e prijs J. Koks, 5e prijs L. Pellens, 6e prijs J. Bol, 7e prijs J. B. G. C. Coopmans,

8e prijs C. Braspenning, 9e prijs C. Siemons, 10e prijs Wed. van de Goolberg,

11e prijs C. Hack, 12e prijs M.van den Bemt, 13e prijs A. Couwenbergh,

14e prijs A. Gijsbrechts, 15e prijs W. Brekelmans, 16e prijs C. van Straten,  17e prijs Wed: J. Thijs, 18e prijs P. A.  Roumen, 19e prijs D. Gordijns,  20e prijs A. J. van Broekhoven.

 

 

BOSSCHEHOOFD. Koninginnefeesten.

Ook hier zullen de Jubileumfeesten gevierd worden en wel op Zondag 23 en Maandag 24 September.

Het programma is als volgt:

Zondag 11 uur. Opening van de feesten met klokkengelui en kanonschoten. 1 uur. Groote optocht met muziek, Gardes d’honneurs, verschillende praalwagens, versierde fietsen, auto’s enz.

4 uur. Groote Volksspelen.

8 uur. Groote lampionsoptocht en tot slot: Schitterend vuurwerk.

Maandag 9 uur. Groote kinderoptocht daarna tractatie der kinderen.

2 uur. Vliegerwedstrijd, hardloopen, popslaan, aardappelenrapen, enz.

Het belooft dus voor Bosschehoofd ’n prachtig feest te worden. Men is reeds volop bezig met het bouwen van eerepoorten en versieren van huizen. Als het weer nu maar een beetje meewerkt, dan zal op beide feestdagen de toeloop van menschen enorm zijn.

 

De Grondwet, 28 september 1923

BOSSCHEHOOFD. Koninginnefeesten.

Zondag en Maandag was ’t feest te Bosschehoofd,  ter blijde herdenking van het zilveren regeeringsjubilé van onze dierbare Oranje-koningin Wilhelmina.

Grootsch was de opzet geweest. Grootsch waren ook de resultaten, die door alle bewoners in gestadig werken zijn verkregen.

Geheel Bosschehoofd in feesttooi. Overal de Vaderlandsche driekleur en op de borst bierbre oranje.

Nooit is in Bosschehoofd sinds menschenheugenis zoo’n feest gevierd en wel zonder een enkelen wanklank.

Zondag werden te 11 uur de feesten geopend met klokkengelui en kanonschoten.

Te 1 uur had een grootsche optocht plaats van praalwagens en versierde fietsen, waarbij de Jury voor een moeilijke taak gesteld werd, zoo waren de verschillende afdeelingen voor den dag  gekomen.

De stoet bestond uit de volgende 18 groepen:

  1. Garde d’honneurs, 2. Dame te paard, 3. Rijtuig met Maagdekens, 4. Dag. bestuur
  2. d. gem. Hoeven, 5. Feestcomité, 6. Groep van vier meisjes, voorstellende de vier jaargetijden: Lente, Zomer, Herfst en Winter ,7. Meisje, geheel in Oranje gekleed, voorstellende: Hulde aan het Oranje-Huis, 8. Rijtuig met kleine oranjekinderen, 9. Dames met versierde fietsen, 10. Praalwagen: Steenbakkerij Wed. Maatjens,
  3. Versierde Ambachtswagen, 12. Versierde Landbouwwagen, 13. Praalwagen Duivenclub, 14. Praalwagen Wielerclub, waarop tentoongesteld de gouden medailles, de zilveren bekers, de lauwerkransen enz., behaald door de kranige sporters Nil en Wout Heeren, 15. Versierde wagen van de R. K. Tuinb. Ver.St. Gerardus, beladen met producten voor de veiling, 16. Praalwagen, Visser-Anthonissen, voorstellende de watervoorziening door middel van nortonputten, 17. Versierde agen van het Kruisbooggezelschap, waarin tentoongesteld waren honderden behaalde medailles, 18. Garde d’honneur.

 

De uitslag is als volgt: 1e prijs de Steenbakkerij, van de Wed. Maatjens;

2e prijs de Duivenclub; 3e prijs de Tuinbouwvereeniging St. Gerardus;

4e prijs groep meisjes voorstellende de 4 jaargetijden Lente, Zomer, Herfst en Winter.

Deze zeer mooie optocht trok de aandacht van duizenden belangstellenden, die vol lof waren over de geleverde prestaties. De stoet doorging ’t heele dorp, hetwelk ’n hoog feestelijk aanzien had. Drie mooie groote eerebogen waren geplaatst,  waarvan de bij A. Heeren geplaatste den eersten prijs behaalde. De tweede welke bij A. Hopstaken stond behaalde den 2en prijs, terwijl die welke bij het station prijkte, den 3en prijs ontving. Na ontbinding van den optocht, werden de Volksspelen gehouden, welke eveneens door een groote menigte toeschouwers werd bijgewoond.

De spelen bestonden uit een prijsverschieting met den kruisboog, hardloopen met hindernissen en z.g. flesschenrijden, hetwelk zeer in den smaak viel. Te 8 uur ’s avonds had een groote lamponsoptocht plaats, waaraan weer zeer velen deelnamen. Op dezen buitengewoon genoegelijk verloopen eersten dag werd de kroon gezet  door een magnifiek vuurwerk, hetwelk weer duizenden op de been had gebracht.

En dan naar bed om kracht en stem te  vergaren voor den tweeden dag.

Maandag was hoofdzakelijk gewijd aan kinderfeesten. Om half 10 trok de jeugd met oranje getooid door het geheele dorp, hier en daar vaderlandsche liederen zingend.

Om 11 uur groote tractatie van  de schoolkinderen in de school. Wat ‘n  jool onder de jeugd. Te 2 uur, wanneer de magen wat versterkt waren, had de vliegerwedstrijd plaats, waarin vele en prachtige vliegers elkaar den eerepalm betwistten. Wat is er hartelijk gelachen en wat werd er meegeleefd met de kinderspelen, vooral bij ’t “popslaan” door meisjes, hetwelk zeer in den smaak viel. Ook het hardloopen voor jongens en het aardappelrapen voor meisjes mocht er bij de toeschouwers in.

Na afloop van deze spelen werd de jeugd nogmaals getracteerd, waarna het jongen volkje al zingend en weer ’n deel lolly-lorpend huistoe trok.

Het overige gedeelte van den dag werd weer zonder eenige wanklank doorgebracht.

En zoo waren de Bosschehoofdsche jubileumfeesten ten einde.

Vergeten zullen zij evenwel niet spoedig zijn.

De versieringen waren prachtig. Het geheele dorp was des avonds verlicht met lampions, hetwelk een fantastisch gezicht opleverde. De electrische verlichting voor de pastorie was allerprachtigst, terwijl de “illumination electrique”, bereidwillig aangebracht door het retraitehuis, eveneens te roemen viel.

Zoo is er dan in Bosschehoofd feest gevierd, zooals dat geen zustergemeente zou verbeteren. En dat zonder eenigen  wanklank. Hulde aan het comité dat het ware werk op zoo’n prachtige wijze heeft voleind. Hulde ook aan de inwoners van Bosschehoofd, die zonder uitzondering, gedm tijd en moeite hebben besteed om – in eendrachtige harmonie – dit vredig feest te hebben doen slagen.

Leave a Reply