Deprecated: Required parameter $email_configuration_settings follows optional parameter $headers in /var/www/vhosts/honderdhoeven.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-mail-bank/includes/class-mail-bank-auth-host.php on line 175
Gouden bruiloft – Honderdhoeven Skip to main content
Geen categorie

Gouden bruiloft

By 27 september 2023No Comments

Bovenstraat huldigde gouden paar.

Stem woensdag 29 augustus 1973

Hoeven – De wijk Bovenstraat heeft op uitbundige wijze feestgevierd bij gelegenheid van het gouden

huwelijksfeest van het echtpaar J. Marijnissen-de Jong uit de Hermansstraat. Voor dit feest was een gedeelte van de garage van de firma Van de Maagdenberg uitgeruimd en hier konden de bewoners van de Bovenstraat op muziek van de Bartello’s uit Etten-Leur op een speciaal aangelegde dansvloer heerlijk de beentjes strekken.

De boerenkapel De Peejenzaaiers kwam met een deputatie van de Raad van Elf, waaronder Prins Peej den Tweede en nar Jacco, het feest bezoeken, omdat mevr. Marijnissen de eerste onderscheiding van Prins Peej mocht ontvangen toen hij aan deze carrière begon, terwijl mevr. Marijnissen tevens bekend staat als een uitstekende carnavalvierster in Hoeven.

Daags tevoren was de gouden bruiloft in zaal De Zwaan en was daar een druk bezochte receptie. Bij de receptiebezoekers bemerkten we onder meer burgemeester F. Twaalfhoven uit Hoeven. Namens de wijkbewoners kreeg het gouden paar een Zaanse klok aangeboden, terwijl de carnavalsvereniging een koffiezetapparaat aanbood.

Het bestuur van de carnavalsclub had nog twee slaapkamerkleedjes voor de jubilarissen. De fanfare St.-Caecilia bracht ’s avonds een klinkende serenade.  De voetbalwedstrijd tussen een elftal van de familie Marijnissen en een gekostumeerd elftal van de wijkbewoners eindigde in 2-2 gelijkspel.

Voor de kinderen van de Bovenstraat waren er tenslotte nog allerlei wedstrijden waarvoor een goede belangstelling bestond.

Hoeven viert gouden bruiloften anders.

Stem dinsdag 4 september 1973

In elk dorp in West-Brabant wordt wel eens in de loop van het jaar een gouden bruiloft gevierd. Ook in de gemeente Hoeven doet zich een soortgelijke festiviteit drie- of viermaal per jaar voor en het is opvallend dat een gouden huwelijksfeest in Hoeven wel op bijzondere eigen wijze wordt gevierd en dat er zowat alle buurtbewoners van een of ander gouden paar bij de feestviering worden betrokken. 

In Hoeven begint het al bij de voorbereidingen van een houden huwelijksfeest. Zodra de wijkbewoners hiervan “lucht” krijgen, worden de koppen bij elkaar gestoken en worden er afspraken gemaakt om het gouden huwelijksfeest tot een grandioos wijkfestijn te maken.

Er wordt bij de organisatie dan wel meestal onderscheid gemaakt tussen het familiefeest en de feestviering van de wijkbewoners maar het comité dat zich voor de feestviering inzet, beweegt zich op beider terrein zowel voor de familie als voor de wijkbewoners.  Ten aanzien van de feestvierende familie zorgt het feest comité voor een passende verziering van de woning van het gouden paar, waarbij zich vrijwel alle wijkbewoners zich volledig inzetten.  Er wordt ook gezorgd voor een aantal bruidjes die het gouden paar naar de gebruikelijke eucharistieviering begeleiden, terwijl tevens voor een passende verziering langs de route van het goudenpaar wordt gezorgd. Met het familiefeest zelf heeft de Hoevense dorpsgemeenschap maar weinig te maken zij het dat het traditie is dat de dorpsfanfare in de avonduren nog een serenade brengt.

In  de wijk is het echter gebruikelijk dat er een apart feest  wordt opgezet voor alle kinderen en ouderen uit de naaste omgeving van het gouden paar.

Deze feestviering bestaat meestal uit kinderspelen voor de schoolgaande jeugd die hiervoor vanuit de school een vrije middag krijgen, terwijl er voor de wijkbewoners meestal een dansavond wordt georganiseerd. Het is typisch dat zich deze festiviteiten meestal afspelen in de wijk zelf en dat men liever geen beroep doet op een bestaande feestzaal in het dorp zelf.  Men geeft de voorkeur aan de wijkfestiviteiten te concentreren in een loods, garage, werkplaats of gebouwde tent in de wijk zelf om zodoende de intieme sfeer te bewaren.

Er zijn altijd wel wijkbewoners te vinden die een dergelijk wijkfeest, zodanig weten te variëren, dat iedereen er voldoende plezier aan kan beleven. Iedereen die bij de organisatie van een goudenbruiloft is betrokken vindt het zonder meer leuk dat hij een steentje mag bijdragen aan een dergelijk festijn.

Vandaar dat het in Hoeven nog mogelijk is dat in Hoeven een gouden huwelijksfeest nog op exclusieve wijze wordt gevierd en dat zich de gehele buurt nog inzet om het gouden paar een paar glorieuze dagen te bezorgen.

Leave a Reply